Näin olemme saaneet suurinpiirtein kirjattua tiedossani olevat eri polut ensimmäiseen kertaan.

Johinkin polkuihin ehdin jo saada tarkennusta tällä välillä ja sitten tuomme myös nämä epävarmemmat polut eteenpäin.

Keskiaikana kirjoiteltiin erilaisia kronikoita, lähinnä tietysti aatelisista, papistosta ja varsinkin kunikaallisista.

Ns tavallisten ihmisten, joita suurin osa esivanhemmistamme oli, jäljet katoavat historian hämärään. Ennen 1500 lukua kirjoitettu suomalaisten historia on ohut vihkonen, taitaapa riittä jopa lause, ettei sitä ole säilynyt. Argeologia, kielitiede ja geenitutkimus pyrkivät selvittämään historiaamme ilman kirjallisia lähteitä. Ne ovat myös mielenkiintoisia asioita. Niitä lukiessani olen huomannut, että sielläkin mielipiteet vaihtuvat laidasta laitaan. Kannattaa siis lukea eri ajoilta olevia lähteitä ja eri kirjoittajien mielipiteitä.

Ne polut, joita kronikat ja saagat ja muut muinaiset kertomukset kuvaavat antavat kuitenkin jonkin verran osviittaa. Pääasiassa puoliso löytyi läheltä, tai samasta yhteiskuntaluokasta. Kuninkailla oli politiittisia avioliittoja yli valatakunnan rajojen.

Tiukkapiposten ei kannata nostaa verenpainettaan asioiden vuoksi, joita tuon esille. Asiat voivat olla väärin, mutta ne voivat olla myös oikein.

Jotta asiat edistyisivät, on hyvä että asioita tutkitaan. Jos asia todetaan mahdottomaksi, niin se on silloin ok. Mutta jos se on mahdollinen, niin silloin kannattaa pitää portti auki ja etsiä todisteita.